Saga Karatē (1991-2005)

“Karatē vēsture Daugavpilī”
                   Autors: A.Komars
                

4. nodaļa. „Saga Karatē (1991–2005)”

90 – to gadu sākums iezīmējās ar vēsturiskiem notikumiem, pateicoties kuriem Latvija ieguva neatkarību. Pagātnē palika daudzie padomju laika aizliegumi, to skaitā arī „karatē aizliegums”. Pateicoties pieredzei, meistarībai un autoritātei, iegūtiem iepriekšējos gados, Daugavpils karatē radās iespēja pievienoties Eiropas un Pasaules karatē.

90 – to gadu sākumā Andrejs Komars reģistrēja Daugavpilī karatē klubu „Saga”, kā arī viņš bija ievēlēts par Latvijas Nacionālās Karatē Šotokan Federācijas prezidentu (LNKSF). Daudzi simti Daugavpils un citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji uzsāka savu ceļu karatē. Daži no viņiem kļuva par īstiem Meistariem un Čempioniem nākotnē.

1991 – 1993. gados Daugavpilī tika noorganizēti Pirmais Vislatvijas turnīrs, pēc tam arī Latvijas Karatē – šotokan čempionāts, kuros piedalījās karatisti no jaunā laika visas Latvijas. Veiksmīgii attīstījās sadarbība ar Lietuvas Karatē Šotokan Federāciju un Polijas Karatē Savienību. Pēc LNKSF iestāšanās Eiropas Šotokan Karatē  Asociācijā (ESKA) notika pirmie izbraucieni uz Eiropas čempionātiem, kur daugavpilieši veidoja Latvijas karatē izlases pamatsastāvu.

1993. gadā notika vissvarīgākais notikums Daugavpils karatē vēsturē – Polijas pilsētā Kovari, Starptautiskā karatē semināra laikā, notika pirmā Andreja Komara tikšanās ar mūsdienu karatē patriarhu Kennetu Funakoši. Kopš tā brīža Daugavpils karatē kļūst par daļu no Pasaules karatē! Kennets Funakoši kļūst par Andreja Komara un viņa audzēkņu šihanu (galveno skolotāju) un kuratoru. Sākās ilgs un arī grūts periods – braucieni uz semināriem, eksāmeniem un turnīriem Polijā un citās Eiropas valstīs.

No 1996. gada līdz 2000. gadam, atsaucoties uz Andreja Komara aicinājumiem, Kennets Funakoši regulāri apmeklēja Daugavpili, kur vadīja nodarbības un pieņēma eksāmenus kopā ar Meistariem un audzēkņiem no Daugavpils un citām Latvijas pilsētām, Lietuvas un Krievijas. Viņš arī bija Goda viesis un Galvenais arbitrs starptautiskajos turnīros „Funakoshi Cup”  Daugavpilī, kā arī bija uz oficiālu pieņemšanu pie tā laika pilsētas domes priekšsēdētāja Alekseja Vidavska (vairāk drīzumā lasiet nodaļā „Funakoši un Daugavpils”).

90 – tajos gados un 2000 – šo gadu sākumā Daugavpils karatistiem bija neskaitāmi daudz uzvaru dažādos Vislatvijas un Starptautiskos turnīros un čempionātos. Par visaugstākajiem tā perioda sasniegumiem sportiskā karatē individuālajās kategorijās kļuva: Andreja Komarova Uzvara Eiropas čempionātā 1998. gadā Polijas pilsētā Vroclavā, Jevgēņija Gribova Pirmā vieta bērnu apakšgrupā Pasaules čempionātā 2001. gadā Rīgā un, protams, Pirmā vieta un Pasaules Karatē Čempiona tituls Andrejam Komaram 2001. gadā Rīgā!

Daugavpilī tika organizēti daudz un dažādi starptautiski karatē semināri, čempionāti un  augsta līmeņa karatē paraugdemonstrējumi. Daugavpils karatisti par sasniegumiem vairākkārt tika apbalvoti ar goda rakstiem un balvām no Daugavpils pilsētas domes un Sporta pārvaldes. Tas viss bija Lielisks laiks – ar nosaukumu „Saga”! 

Daugavpils karatē panākumi un autoritāte prasīja statusa un arī nosaukuma izmaiņas atbilstoši starptautiskiem standartiem un noteikumiem. 2005. gadā klubam „Saga” tika mainīts nosaukums uz „Latvian Funakoshi Shotokan Karatedo Academy”. Sākās „LFSKA” laikmets...

                                                                Foto: Šihans Kennets Funakoši un Sensejs Andrejs Komars


Vēl foto "Saga Karatē" (1991 - 2005) var apskatīt sadaļā FOTO

Videoklipu „Saga Karatē (1991 - 2005)” var apskatīt sadaļā VIDEO