Ušu karatē (1988-1990)

“Karatē vēsture Daugavpilī”
                   Autors: A.Komars                

3. nodaļa. „Ušu Karatē ( 1988–1990 )”

80-to gadu beigās Daugavpils karatē vēsturē izveidojās divu jaunu meistaru tandēms: Andrejs Komars un Anatolijs Narajevs.

Tas bija Gorbačova reformu laiks PSRS valstīs. Jauniešiem tika dots vairāk brīvības un iespēju pašrealizēties. Karatē vēl bija aizliegts, taču ne ušu. Un daugavpiliešu tandēms, pirmie pilsētā, noorganizē ušu grupu. Uz nelielu reklāmu avīzē atsaucas un vēlas mācīties ušu cīņas mākslu daudzi simti pilsētas iedzīvotāju. Nodarbību zāles bija pārpildītas. Nācās organizēt testu atlasi, nebija iespējams pieņemt visus.

Nodarbībās ļoti noderēja mūsu zināšanas un prasmes, ko ieguvām pēdējos gados, piedaloties zinātniski – praktiskos semināros ( tos vadīja Lī Mins, Majs Bogačihins u.c. ), studējot speciālo literatūru un filmas, taču pats svarīgākais – stundām ilgas nodarbības katru dienu. Svarīga arī augstākā pedagoģiskā izglītība, ko mēs jau uz to laiku bijām ieguvuši.

1988. gadā Rīgā notika Pirmais vissavienības festivāls „Ušu - 88 - Rīga”, ko organizēja viens no karatē pionieriem Latvijā Māris Abiļevs. Līdz ar to aizsākās visu veidu festivālu, koncertu un paraugdemonstrējumu Ēra, kuros piedalījās dažādu austrumu cīņu meistari.

Daugavpils tandēms izveidoja unikālu programmu, kas sastāvēja no trīs priekšnesumiem: kompleksa ar garu nūju sinhrona izpildīšana, teatralizēta cīņa par tabureti ( Džekija Čana filmu stilā ) un sešu betona bloku sasišana nepārtrauktā kombinācijā ( trīs bloki – ar roku  un trīs bloki – ar kāju ). Mūsu uzstāšanās Rīgā radīja Furoru! Žūrija, festivāla publika un dalībnieki bija Sajūsmā no mūsu demonstrējumiem ( sevišķi no „taburetes” ). Mēs kļuvām par festivāla Laureātiem un guvām atzinību Austrumu cīņu Pasaulē.

Pēc Rīgas bija Kijeva, kur mēs ar tikpat lieliem panākumiem kļuvām par festivāla „Kijeva - 89” Laureātiem, bet pēc tam atkal Rīga – pirmais starptautiskais austrumu cīņu festivāls „Rīga - 90” un atkal panākums mums!

Daugavpilī mēs organizējām festivālu laureātu koncertus. 1989. gadā ar nosaukumu „Ušu - Šovs” un 1990. gadā – „Ušu - Karatē - Teikvando”. Uzstāšanās notika Kultūras un sporta pils ( agrāk DĶP ) lielajā zālē, zāle bija cilvēku pārpilna! Šajos koncertos piedalījās kolektīvi, kuru vadībā bija tā laika slaveni karatē Meistari: Viktors Hans, Sergejs Kuzņecovs, Viktors Širajevs, Lī Mins, Oļegs Černe no Maskavas, Kazimieras Bartkevičius un Romualdas Montvidas no Kaunas, Vjačeslavs Cojs, Aleksandrs Savinovs un Aleksandrs Ņečajevs no Ļeņingradas, Pjotrs Kaļiņins un Valērijs Bujaks no Minskas, Viktors Jakuškins un Vladimirs Lapins no Vitebskas, Viktors Busigins no Rīgas un, protams, Andrejs Komars un Anatolijs Narajevs no Daugavpils.

Pa dažiem gadiem daugavpiliešu tandēms piedalījās desmitiem dažādos koncertos un paraugdemonstrējumos daudzās Padomju Savienības pilsētās ( Maskava, Ļeņingrada, Kijeva, Rīga, Jalta, Simferopole, Alušta u.c. ).

Daugavpilī mēs turpinājām pasniegt Ušu ( Čan - Cjuaņ, Taiczi - Cjuaņ un Cigun ). Taču pienāca 90-tie gadi, līdz ar to arī PSRS sabrukums, Latvijas neatkarība un „Karatē aizlieguma perioda” beigas... Tuvojās jauna Ēra Daugavpils karatē vēsturē - "SAGA Karatē"...


Foto: Daugavpils tandēms Andrejs Komars un Anatolijs Narajevs 


Vēl foto „Ušu Karatē ( 1988–1990 )” var apskatīt sadaļā FOTO

Videoklipu „Ušu Karatē ( 1988–1990 )” var apskatīt sadaļā VIDEO