Karatē sākums (1979-1981)

“Karatē vēsture Daugavpilī”
                   Autors: A.Komars
                

1. nodaļa. „Karatē sākums ( 1979–1981 )”

1979. gads. Starp tā laika jauniešiem sāka klīst pārsteidzoši nostāsti par neuzveicamiem cīnītājiem, kas ir apguvuši noslēpumainu karatē tehniku, kur tiek pielietoti fantastiski spēcīgi sitieni ar kājām un rokām. Klīda baumas par „brīnumskolotājiem”, kas nedēļas laikā var apmācīt karatē mākslai un tās noslēpumiem, līdz ar to tu kļūsi neuzvarams... Taču patiesībā karatē ceļš – tas ir grūts darbs un pacietība daudzu gadu garumā.

Tas bija PSRS laiks, kad bija ierobežota pieeja jebkādai informācijai no citām valstīm, Padomju Latvijā nebija grāmatu un filmu par karatē, nebija video atskaņotāju, nebija interneta! Informācijas trūkums tika kompensēts ar neizmērojamu fanātismu visa jaunā, noslēpumainā un eksotiskā apguvē.

1979. gada vasara. Daugavpilī tiek organizēta pirmā lielā karatē grupa. Kultūras un sporta pils ( agrāk ĶKP ) pilna ar pieaugušajiem. Lai iekļūtu pirmajā karatē grupā, vairāki simti cilvēku kārtoja smagu testu, kur tika pārbaudīti katra pretendenta fiziskā sagatavotība, gribasspēks un raksturs. Ne visi izturēja, taču, pateicoties šai atlasei, izveidojās stipru un mērķtiecīgu cīnītāju grupa, kas kļuva  par karatē „pionieriem” Daugavpilī.

1981. gada sākumā no labākajiem karatistiem tika izveidota pirmā Daugavpils karatē izlases komanda, Daugavpils „Dream Team” ( skat. foto ).

Divu gadu garumā ( 1979–1981 ) Latvijā notika vairāki karatē turnīri un paraugdemonstrējumi. Ēvalds Kalvāns ( Daugavpils ) un Oļegs Sidorčuks ( Rīga ) uzvarēja vissavienības turnīrā Maskavā, šie abi sasniegumi tiek uzskatīti par tā laika augstākajiem sasniegumiem Latvijas karatē.

Taču karatē attīstībā iejaucās karatē aizliegums...

Foto: Daugavpils „Dream Team 1981”

Stāv no kreisās uz labo: Valērijs Zaharovs, Georgijs Lipihins, Juris Lubgans, Anatolijs Narajevs, Ēvalds Kalvāns, Mihails Hramcovs, Andrejs Komars, Konstantīns Sokolovs, Aleksandrs Koroļs, Vladimirs Mihailovs, Sergejs Soļcs, Vladimirs Popkovs.
Sēdus no kreisās uz labo: Aleksejs Šelutko, Sergejs Lavrenovs, Ernests Ravdive. 

Vēl foto „Karatē sākums ( 1979–1981 )” var apskatīt sadaļā FOTO